Aşureyi böyle saklarsanız aylarca taze yersiniz!!!!

 Aşureyi böyle saklarsanız aylarca taze yersiniz!!!!

Aşure, Türk mutfağında geleneksel olarak Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure Günü'nde hazırlanan, içerisinde birçok çeşit malzemenin bulunduğu tatlı bir yemektir. İşte temel aşure tarifi:



Malzemeler:


- 1 su bardağı buğday

- 1 su bardağı nohut (önceden haşlanmış)

- 1 su bardağı kuru fasulye (önceden haşlanmış)

- 1 su bardağı kabuklu badem (isteğe bağlı, önceden sıcak suda bekletilmiş ve kabukları soyulmuş)

- 1 su bardağı kuru üzüm

- 1 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)

- 1 su bardağı kuru incir (doğranmış)

- 1 su bardağı çekirdeksiz kuru erik

- 1 su bardağı şeker

- 8 su bardağı su

- 1/2 su bardağı pirinç

- 1/2 su bardağı buğday nişastası

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- Yarım limonun suyu


Yapılışı:


1. Buğdayı yıkayıp süzün. 1-2 saat kadar suda bekletin, ardından süzgeçte suyunu süzün.


2. Süzülen buğdayı bir tencereye alın, üzerine 3 su bardağı su ekleyin. Buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Pişerken suyunu kontrol ederek gerektiğinde su ekleyebilirsiniz.


3. Haşlanmış nohutları, haşlanmış kuru fasulyeyi ve isteğe bağlı olarak kabuklu bademleri tencereye ekleyin. Karışımı bir süre daha pişirin.


4. Daha sonra doğranmış kuru meyveleri (üzüm, kayısı, incir, erik) ekleyin.


5. Şekeri ekleyerek karıştırın ve malzemeler biraz kaynadıktan sonra ocağı kısarak pişirmeye devam edin.


6. Başka bir tencerede yıkanmış pirinci, 2 su bardağı su ve yarım limon suyunu ekleyerek pişirin. Pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.


7. Pişmiş pirinci aşure karışımına ekleyin ve iyice karıştırın.


8. Buğday nişastasını 1 su bardağı su ile karıştırın. Aşure karışımına bu karışımı ekleyerek karıştırın.


9. Aşure karışımını kısık ateşte kaynatarak kıvamını almasını sağlayın. Karışım koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin.


10. Tarçını ekleyin ve karıştırın.


11. Ocaktan almadan önce yarım limon suyunu ekleyerek karıştırın.


12. Aşureyi ocaktan alın ve biraz ılınmaya bırakın.


13. Ilındıktan sonra kaselere veya servis tabaklarına paylaştırın.


14. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Genellikle dövülmüş ceviz, nar taneleri, tarçın gibi malzemeler kullanılır.


15. Aşure oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutarak servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun!

Yorumlar