Yemek Tarifi - Defne yaprağı Ağacı - Nasıl toplanır? Nasıl Kurutulur? Nasıl Kullanılır?

Yemek Tarifi - Defne yaprağı Ağacı - Nasıl toplanır? Nasıl Kurutulur? Nasıl Kullanılır?



Defne Yaprağı 

Defne yaprağı, balık yemeklerinde, etlerde sık sık kullanılıyor ancak lezzet verici olarak tercih edilen bu ürünün aslında birçok farklı kullanım alanı da var. Yalnız fırın yemeklerine tat katmakla kalmayan defne, faydaları ile de tercih ediliyor. Mitolojik öyküsü ile hüzünlü bir aşk hikayesini kulağımıza fısıldayan defne yaprakları, mis kokusu ve estetik görünümü ile mitolojiden günümüze geliyor. Yaz kış yeşil kalan ve güzelliği ile göz alan defne ağacı, şehirlerde bile kolaylıkla yetişebiliyor. Ortalama 8 cm uzunluğundaki yaprakları, oval şekli ve sert yapısı ile ayırt edilen defneler; Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da yetişiyor. Kırsal alanlarda defne ağaçlarının boyları 8 metreye kadar uzayabiliyor.  

Defne Yaprağının Hüzünlü Hikayesi 

Antik Yunan mitolojisine göre sanatın, güneşin, ışığın, ateşin ve şiirin tanrısı Apollon, Dafni'ye aşık oluyor ancak karşılık bulamıyor. Onu yakalamak için çaba harcayan tanrı tam Dafni'yi bulduğunda babası, kızını bir ağaca dönüştürüyor. Apollon'un zaferler, şiirler ve şarkılara adadığı bu ağaç, o günden sonra olimpiyatların simgelerinden biri oluyor.

Defne Yaprağı Faydaları 

Yemeklere hoş bir aroma veren defne yaprağı, marinelerde ve pişirmede kullanılabiliyor. Hem kuru hem de taze kullanımı bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketiliyor. Defne çayı hazım sorunlarını ve mideyi yatıştırmaya yardım ediyor. Antioksidan olan defne yaprağı nasıl kullanılır sorusunun yanıtında elbette detokslar da var. Metabolizma hızlandırıcı ve antioksidan etkisi olduğuna inanılan defne yaprağı çayı ara öğünlerde tüketilebiliyor. Defne yaprağından elde edilen hidrosol yani bitkisel sular, saç diplerine sürülerek saçın kepekten arındırılmasına destek olabiliyor ayrıca deneyenler, suyun saçın uzamasına da destek verdiğini belirtiyor. Özellikle Ege seyahatlerinizde defneli sabunlar görmüşsünüzdür; defne sabunda da yer alıyor. Defne, yalnız aroması ile değil, içindeki antioksidan ve cilde nem desteği veren bileşenlerle sabunlarda kullanılıyor.  

Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır?

Balıklarda, et yemeklerinde ve salatalarda kullanılan defne yaprağı bu yemeklerin ağır et kokusundan arınarak hafifçe aromalanmasına yardım ediyor. İnce etler defne yaprağı yakılarak tütsülenebiliyor. Çayı da tüketilen defne yaprakları toz haline getirerek cilde sürüldüğünde, cildi yatıştırdığına inanılıyor. Defne yaprağı badem yağına yatırılarak defne yaprağı yağı hazırlanıyor. Yağ kaslara sürüldüğünde gevşemeye yardım ediyor, baş ağrısı gibi sorunları çözebiliyor. Cildi beslemeye destek veren yağ, mineral ve vitaminlerce zengin olduğundan cilt bakım rutini içinde de kullanılabiliyor. Antik Yunan'da mitolojik hikayesi ile ölümsüzlüğün sembolü olarak anılan defne ağacının birçok farklı şekilde kullanıldığı biliniyor. Defne yaprakları su içinde kaynatılarak ateş halinde cilde sürülebiliyor. Defnenin ateşi düşürmeye destek verdiği rivayet ediliyor.  

Defne Yaprağı Yağı Hazırlamak Çok Kolay 

Defne yaprağı yağı hazırlamak için kapaklı bir kavanoza ihtiyacınız var. 15 gram kadar defne yaprağını kavanoza koyabilir, üzerine tatlı badem yağı ekleyebilirsiniz. 200 ml'lik bir kavanoz için 1 bardak badem yağı kullanabilirsiniz. Kavanozu kapattıktan 40 gün sonra defne yağınız kullanıma hazır hale geliyor. Biraz sabır ile siz de evinizde kolaylıkla defne yağı yapabilirsiniz. Defne yağını kapağı kapalı bir şekilde, serin ve ışık almayan bir yerde saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz.  

Defne yaprağı neye iyi gelir veya defne yaprağı ne işe yarar diye soranlar, defne yaprağının etkilerinin hemen görülebileceğini düşünebilir, oysa diğer bitkilerde olduğu gibi  düzenli kullanımın önemli olduğu vurgulanıyor. Elbette yoğun defne çayı kullanılmaması da öğütleniyor. Günde yalnızca bir bardak defne çayı içebilirsiniz. Diğer ürünleri de rutin içinde düzenli olarak ancak aralıklarla kullanarak etkilerini siz de deneyimleyebilirsiniz.

Yorumlar