Madımagın Toplanışı ve Temizlenişi


Madımak Tarifi.
Madımagın Toplanışı ve Temizlenişi.
Madımak Otu, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağıgiller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanılmaktadır. Madımak Salatası adıyla çiğ olarak tüketildiği gibi; çorbası, yahnisi, böreği, mıhlaması, cacığı da yapılmaktadır. Nisan-Mayıs aylarında kırsal bölgelerden toplanarak; yöre insanınca tüketilir. Son yıllarda Madımak Otu’na yoğun bir talep yaşanmaktadır. Özellikle Madımak Çorbası çok talep görmektedir. Büyük şehirlerde pazarlarda fiyatı ortalama 8 TL den satılmaktadır.

Madımak Otunun Faydaları
Aynı zamanda; bahçe ve tarlalardaki istenmeyen otlardan kurtulmak için madımak otu ekilebilmektedir. İçeriğindeki fenol bileşikleri sayesinde, diğer bitki gelişimlerini durdurucu/boğucu etkisi vardır. Yerli ve yabancı alanda henüz üzerinde yeterince araştırma yapılamamıştır.

İdrar söktürür ve idrar arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca Kan şekerini düşürdüğü de söylenmektedir. Ayrıca damar büzücü etkisi olduğundan dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Ancak sözü edilen bu faydaların bilimsel bir açıklaması çok yoktur. Bu sebeple sadece bir besin olarak bilinmesinde zannımızca fayda vardır.  Ayrıca madımak otunun kurutulmuş yumrusu veya yaprakları çay olarak da tüketilmektedir.

Yorumlar